Patronen in de organisatie? Die willen wij wel ontdekken.

Naar aanleiding van de opleiding van Rudy Vandamme over patronen herkennen binnen organisaties nodigt Ellen Geens, Annelies De Paep uit om te praten over hoe je patronen kunt veranderen als nieuw teamlid of als Change Consultant. Als Change consultant kom je natuurlijk regelmatig als volledig nieuw persoon binnen in een organisatie. Dit is hét moment om patronen te herkennen, te benoemen en te doorbreken. Patronen zijn natuurlijk niet altijd slecht, maar kunnen ook goede patronen zijn. De sleutel ligt hem erin om de goede patronen te gebruiken om zo de slechte patronen aan te pakken.

Een positief patroon is bijvoorbeeld wanneer collega’s elkaar iedere ochtend bij aankomst aanspreken en op een gemoedelijke manier met elkaar omgaan. Een negatief patroon is bijvoorbeeld een vergadercultuur, waar iedereen constant vast zit in vergaderingen, maar waarbij er geen beslissingen worden gemaakt. Een patroon is dus eigenlijk een ingebakken gewoonte, waarbij niemand bewust bezig is met het vertonen van dat gedrag.

Maar hoe ga je nou aan de slag met het aanpakken van zo’n patroon?

Stap 1: bewustzijn creëren. Zowel bij jezelf als bij jouw collega’s. Dit doe je enerzijds door input te gaan verzamelen uit de organisatie, en vervolgens jouw frisse blik op de organisatie hieraan toe te voegen om zo een compleet beeld te krijgen van het patroon.

Stap 2: verzamel collega’s die mee willen werken aan het verbreken van negatieve patronen en stip dit aan op een luchtige manier.

Stap 3: verzin samen met hen een kleine actie om dit patroon aan te passen om zo een zaadje te planten in de organisatie.

Stap 4: wees geduldig. Laat hier tijd overgaan, zodat het kan landen op verschillende manieren bij verschillende mensen, wanneer zij het meest open staan voor zulke input.

Stap 5: Wanneer de aanpassing vat begint te krijgen in de organisatie, begin je weer bij stap 1 met een ander negatief patroon, of aan een ander aspect van hetzelfde negatieve patroon. Zo blijf je als organisatie constant bezig met jullie groei.

Patronen zijn een dagelijkse weergave van de cultuur van de organisatie. Dus als je de normen en waarden van je cultuur wilt laten leven zijn de patronen de manier om ze te laten doorstromen in de organisatie. Het rimpeleffect dat wordt veroorzaakt door jullie zaadjes te planten zorgt ervoor dat mensen de verandering voelen en doorleven.

 

 

Benieuwd hoe we het hier op een zeer gezellige manier over hebben? Luister dan naar aflevering 12 van Radio ChangeLab. Je vindt ons op Spotify.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.