Metaverse? Een computer gaat mijn werk toch niet doen hé!

We hebben het allemaal gemerkt: het IT landschap in ons dagelijks en professioneel leven veranderd pijlsnel. Van het kiezen van meubels via een VR-applicatie rechtstreeks in je woonkamer tot je volgende communicatie laten uitschrijven door ChatGPT. We ontsnappen er niet meer aan. Veel mensen denken dat de metaverse een ‘ver-van-ons-bed-show’ is, andere zeggen dat we er al met één voet in staan.

Maar welke effecten heeft de Metaverse op ons als medewerker en op ons werk? Naar aanleiding van een aantal workshops die werden georganiseerd bij Cronos werden Winnie Valbracht (Manager the Compass cluster) en Kenny de Haen (Change Coach, ChangeLab) geïnspireerd om op deze topics in te gaan in een aflevering van Radio ChangeLab.

De Metaverse is een verzameling van technische toepassingen die het toelaten om op een virtuele manier te gaan samenwerken. Deze Metaverse kunnen we omschrijven als een digitale laag die over de werkelijkheid wordt gelegd om zo volledig geïntegreerd te worden met hoe we leven, leren en werken. Denk bijvoorbeeld aan huidige toepassingen in de chirurgie waar artsen vanop afstand kunnen worden opgeleid, zonder mensenlevens in gevaar te brengen.

Niemand heeft een glazen bol, maar we verwachten dat de Metaverse zeer snel zijn toegang zal vinden tot de bedrijfswereld. We zitten nu al midden in een digitale evolutie met nieuwe toepassingen zoals artificiële intelligentie. ChatGPT en andere geavanceerde manieren om virtueel te gaan samenwerken (avatar, hologram, etc.) kunnen we niet meer wegdenken uit de maatschappij.

 

Als het gaat om digitale transformatie heb je steevast een positieve menigte en daartegenover een kritische tegenpartij. Enkele voordelen van virtueel samenwerken zijn de mogelijkheid om volledig zelf te bepalen waar en wanneer je werkt, wereldwijde aanwerving die mogelijk wordt, en medewerkers die meer in hun eigen krachtkunnen staan.

 

Dit alles brengt natuurlijk ook potentiële uitdagingen met zich mee:

  • een gebrek aan controle door direct leidinggevenden?
  • wat met mensen die ‘de boot missen’?
  • welke impact heeft het als de Metaverse op verschillende snelheden worden toegepast binnen dezelfde organisatie?

Om in te spelen op de voordelen van de Metaverse en de weerstanden aan te pakken is het nodig om je als organisatie NU voor te bereiden. Bedrijven die immers niet omgaan met de weerstand op deze veranderingen of – erger – de verandering links laten liggen riskeren een competitief nadeel, de ‘war on talent’ te verliezen of zelfs helemaal te verdwijnen.

Daarom geven onze ChangeLobsters een aantal tips

  • Begin er tijdig aan. The future is now!
  • Check de bedrijfscultuur en stel die scherp. Komt die bedrijfscultuur overeen met wat er algemeen wordt aangenomen?
  • Werk een duidelijke visie uit:
    • Waarom doen we dit?
    • Wat gebeurt er als we dit niet zouden doen?
    • Wat zijn de voordelen voor het bedrijf?
    • Hoe integreren we dit?
    • Welke impact heeft dit concreet op onze organisatie en haar werknemers?
  • Betrek iedereen tijdig in het project. Neem zeker ook de leidinggevenden mee, uit ervaring weten we dat zij vaak veel weerstand ervaren
  • Vertrek niet vanuit assumpties. Doorgaans ga je op elk niveau van de organisatie voor-en tegenstanders van de verandering hebben.
  • Communiceer openlijk met alle personeelsleden over het waarom van de verandering, de persoonlijke impact en hoe we daar als bedrijf mee gaan omgaan
  • En vooral: integreer het menselijke aspect in de verandering. Vb: organiseer periodieke fysieke samenkomstdagen met een duidelijke meerwaarde (bv. Maandelijkse sparring, brainstorm of intervisiesessies), vraag ook virtueel tussendoor aan collega’s hoe het met hen gaat…

Benieuwd hoe we het hier op een zeer gezellige manier over hebben? Luister dan naar aflevering 12 van Radio ChangeLab. Je vindt ons op Spotify.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.