Een draagvlak bij weerstand? Wij staan nog steeds in handstand!

Door het grote succes van onze allereerste aflevering over weerstand duiken Yana van Dorst en Mandy van Ree terug in dit thema. Verandering is moeilijk, zeker wanneer je een grote organisatie moet helpen veranderen. Hoe bereik je in je eentje 1000 mensen? Dit is natuurlijk voor niemand mogelijk. Daarom geven wij in deze aflevering een aantal principes en handvaten die jij kan toepassen.  

 

Om een beeld te krijgen van wat er achter de weerstand van de organisatie schuilt, dien je een netwerk van ondersteuning op te zetten. Dit doe je met verschillende lagen van de organisatie. Het leiderschap ofwel ‘middle management’, tover je om tot sponsors en onder de collega’s bouw je een ambassadeursnetwerk op. Hoewel deze elk een andere rol hebben binnen de verandering, kun je ze wel op dezelfde manieren ondersteunen en in hun kracht zetten. 

Je dient beide groepen klaar te stomen om de dialoog aan te gaan met de organisatie. Dit doe je door hen aan de ene zijde bewustzijn over de verandering te geven en de wens om met de verandering mee te gaan aan te wakkeren, en aan de andere zijde hen te leren hoe zij zelf coachende vaardigheden kunnen toepassen om dat verlangen aan te wakkeren bij de rest van de organisatie.  

 

Je kan hen handvaten aanbieden zoals 

  • Wat doe je met weerstand?  
  • Hoe speel je informatie door?  
  • Hoe escaleer je?  
  • En Hoe kan je inspireren?  

 

Daarnaast sluiten we af met vier handige tips:   

Tip 1: Start met de leidinggevenden. Versterk hen in hun rol, want zij zijn het contactpunt met hun team. Zij kennen hun mensen het besten, zij weten wat er speelt en kunnen daar het beste op antwoorden. Coach dus de leidinggevenden zodat zij goed met deze dubbele rol om kunnen gaan en zorg dat ze er niet alleen voor staan. 

Tip 2: Erken wat er niet goed is, maar focus op wat er wel goed is. Je kunt weerstand omvormen door te focussen op wat er wel binnen hun en jouw eigen invloedsfeer ligt om negatieve emoties om te zetten in positieve daadkracht. 

Tip 3: Identificeer ambassadeurs vroeg. Begeleid en voed hen om te zorgen dat zij het enthousiasme door de organisatie kunnen verspreiden. 

Tip 4: Bedenk dat je verschillende types in je ambassadeursnetwerk kunt hebben. Zowel zij die willen helpen omdat ze een warm hart hebben voor hun collega’s, als zij die vooral technisch geïnteresseerd zijn in het project. Zorg dus dat er voor ieder wat wils is! 

 

Benieuwd hoe we het hier op een zeer gezellige manier over hebben? Luister dan naar aflevering 6 van Radio ChangeLab. Je vindt ons op Spotify.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.